Пиенето на вода в днешно време се е превърнало в истински

...
Пиенето на вода в днешно време се е превърнало в истински
Коментари Харесай

Падна митът с правилото за 8 чаши вода на ден, ето колко течности наистина трябва да пиете!

Пиенето на вода в днешно време се е трансформирало в истински култ. Докато хората се хранят - пият вода, в случай че желаят да отслабнат - пият още повече течности. Тази наклонност е въодушевила и авторитетни лекари да проведат изследване и да дефинират дали в действителност множеството признати течности са потребни.

Оказва се, това не е по този начин. Понякога даже множеството вода е нездравословна. Затова специалистите са показали какъв брой течности би трябвало да се пият, с цел да оказват помощ на тялото, а не да му вредят.

Колко вода е нужна за здравето

Може би няма човек, който да не е чувал за правилото на 8 чаши дневно. Мнението, че е належащо да се пие толкоз доста вода на ден, обикаля планетата в продължение на няколко години. Въпреки това, тази доза е минимум съмнителна.

Най-ранното споменаване за регулирането на водното наличие в човешкия организъм е от 1921 година Авторът на проучването прекарва 24 часа, като деликатно мери какъв брой течност изчерпва тялото му по време на уриниране и потене, пресмята, че това са 8 чаши течности и допуска, че това количество би трябвало да бъде възобновено. Това значи, че правилата за пресмятане на потреблението на вода за дълго време се основават на характерностите на организма на обещано лице. 

По-предпазливи и деликатни към нюансите, актуалните учени считат, че е мъчно тъкмо да се уточни какъв брой вода би трябвало да се пие на ден. Американската национална академия на науките, инженерите и медицината дефинира съответни ежедневни течни стандарти, употребявайки думата " почти ":

Приблизително 3,7 литра за мъжете.

Предполага се, че 80% от тази сума влиза в организма дружно с всички питиета, в това число мляко, плодови сокове и течностите, които съдържат кофеин и 20% - от твърди храни (зеленчуци или плодове).

Отново почти същите числа се поддържат от Световната здравна организация. Тези приблизителни калкулации се отнасят за хора с умерена физическа интензивност при умерени температури на околната среда.

Ако физическото натоварване е по-голямо и температурата е по-висока (да речем, че сте отишли ​​на пътешестване през летните горещини), количеството течност ще би трябвало да се усили.

Колко? Това към този момент е обособен въпрос, изискващ специфичен метод и въвеждането на спомагателна терминология.

Как да разберете какъв брой вода да пиете

Лекарите разпознават два основни признака, че имате задоволително течности:

Вие не сте жадни.

Вашата урина е безцветна или светложълта.

Ако това е по този начин, можете да се отпуснете: с режима ви на пиянство на течности, тялото ви е задоволено. Не е нужно да се напъвате да пиете повече даже в случай че вие или някой различен мисли, че не пиете задоволително вода).

Ако има най-малко един от признаците, тогава би трябвало да добавите чаша вода, компот, плодов сок или друга течност между храненията: напитките ще понижат вероятността от дехидратация.

За риска от дехидратация би трябвало да се обърнете изключително деликатно, в случай че влизате в някоя от следните рискови групи:

1. Вие се занимавате с физически труд или спорт

Всяка активност, която ви изпотява, е явна индикация да пиете още една чаша вода преди, по време или след нея, даже и да не ви харесва.

2. Вие живеете във високи планини или на място в парещ и изсъхнал климат

Тези параметри на околната среда ви карат да се потите интензивно (въпреки че на открито потта може да е невидима заради интензивно изпаряване) и надлежно губите повече течност, в сравнение с нормално. Загубите изискват отплата: не забравяйте да носите бутилка вода и постоянно да я пиете.

3. Имате температура и повръщане или имате диария

Колкото по-висока е температурата, толкоз повече влагата изчезва (изпарява) посредством кожата и тялото като цяло. Дехидратацията в този случай е извънредно рискова, тъй като е в възходящ мащаб. Колкото по-малко течности има в тялото, толкоз по-малка е способността му да устои на заболяването и толкоз повече се покачва температурата. Така загубата на течности още веднъж се усилва. Ето за какво, при такива условия лекарите се предлагат да се пие вода колкото е допустимо повече. 

4. Бременна сте или кърмите

Експертите поучават бременни жени да пият минимум 10 чаши (2.4 литра) течност, а кърмачките - минимум 13 чаши (3.1 литра) на ден.

Как се демонстрира дехидратацията?

Жаждата поражда, когато тялото губи 2% вода. Дехидратацията се получава, в случай че загубите към 5% от течносттите.

Ако не е допустимо да разберете дали човек получава задоволително течности, можете да употребявате индиректните признаци, които демонстрират развиването на дехидратацията:

Виене на свят.
Немотивирана отмалялост.
Редки уриниране (например при кърмачета пелената остава суха за 3 часа или повече).
Запек.

Има и по-малко явни признаци на дехидратация. Не ги игнорирайте никога: би трябвало да увеличите използването на течности, а в случай че това не помогнете, се вижте с доктор./Zdrave.to
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР